Levi - pieni esittely tunturista

14.3.2015


Vietimme perheen kanssa hiihtolomaa Levin upeissa maisemissa. Ajattelin tehdä pienen esittelyn tunturista jos lukijoissa on vaikka Levistä haaveilevia, sinne matkaavia tai sieltä vinkkejä kaipaavia. Olemme viettäneet Levillä monenlaisia lomia; syyslomia, hiihtolomia, pääsisäislomia ja käyneet myös ruskaretkillä. Perheen isän työ oli vuosikymmenen ajan tunturin rakennusbuumissa, joten paikka on tullut todellakin tutuksi vuosien varrella. Vielä 90-luvulla Levi oli hiihtokeskuksena suhteellisen pieni, mutta nythän voi puhua jo pienestä "kaupungista" tunturin juurella. Tekemistä riittää moneen makuun ja tarjolla on kaikki tarvittavat palvelut. Meidän perheen ykkösharraste Levillä on laskettelu. Rinteitä on niin paljon, ettei kaikkiin edes ehdi yhden päivän tai edes yhden loman aikana. Tai no lapset ehkä, mutta meillä vanhemmilla alkaa jo veto loppua muutaman rinnepäivän jälkeen... Itse olen lautaillut viime vuodet, mutta tarkoitus olisi päivittää myös suksikalusto, koska laudalla on mielestäni aika rankkaa olla päiväkausia rinteessä. Varsinkin jos siirrytään tunturin puolelta toiselle. Ehkä mulle on tullut vaan vanhuus :D

Etelärinteillä olemme laskeneet varmaankin eniten, koska siellä on yleensä paras sää ja lämmintä, varsinkin jos aurinko paistaa. Tunturissahan keli voi muuttua todella nopeasti, joten pienten lasten kanssa siellä oli mielestäni helpointa olla. Lastenmäki on isojen rinteiden vieressä, joten jos perheessä on monenikäisiä laskijoita, niin kaikille löytyy jotain. Viime vuonna etelärinteelle rakennettiin myös uusi tuolihissi, joka oli kyllä mukava. Etelärinteiden pisin hissi on lähes kaksi kilometriä pitkä, joten onhan se kivempi istuskella penkinlämmittimellä varustetussa hississä kuin seisoa kapulahississä.


Nyt kun omat lapsemme ovat jo isoja ja pärjäävät rinteissä jo itsekseenkin, niin olemme laskeneet enemmän eturinteiden puolella ja koillisrinteillä sekä snowparkissa. Snowpark sijaitsee ihanassa "solassa" ja on mielestäni kaunis paikka. Siellä on reilejä ja hyppyreitä, linkkoja ja vaikka sun mitä. Eli taatusti isompien lasten mieleen. Äiti ei enää meinaa pysyä perässä ja nytkin tuli enempi kuvattua maisemia, kuin vietettyä aikaa hyppyreissä. Levi black eli alppikisoista tunnettu rinne on ihan Snowparkin lähellä ja ihan must ja meidän suosikki. Rinneravintoloita löytyy ympäri tunturia, joten pientä tai isompaa purtavaa on saatavilla pitkin päivää. Harmi, että rinneraflojen sapuska on enemmän sitä ranskis ja hamppari -linjaa. Blackin alapuolella olevasta ravintolasta sai tosin nyt jo päivän keittoakin, Jee. Possumunkki ja kaakao, nekin ihan must!Levin ympäristössä on myös kattava hiihtolatuverkosto ja hiihtämään pääsee monesta paikasta. Itse olen lähtenyt ladulle useimmiten Hullu Poro Areenan alapuolelta tai hiihtänyt Immeljärvellä, joka sekin sijaitsee ihan Levin sydämessä. Erilaisia reittejä löytyy kymmeniä ja latukahviloissa voi käydä lepäämässä ja tankkaamassa energiavarastoja.

Sisäaktiviteetteja löytyy Leviltä myös hyvin. Levin kylpylässä voi pulikoida ja keilata. Kylpylää laajennettiin muutama vuosi sitten ja siellä olemme olleet monesti syyslomilla, kun kelit ovat vielä loskaiset, eikä lunta ole. Kylpylä on todella siisti ja altaita löytyy kaiken ikäisille. Sen yhteydessä on hyvä ruokaravintolakin. Itse asiassa keilahalleja Leviltä löytyy kaksikin kappaletta. Meidän suosikkipaikka on Levitorilla sijaitseva Levi Bowling, jonka rakentamisessa näkyy myös mieheni kädenjälki. Siellä on monet tiukat matsit otettu ja joskus on jollakin huumorikin meinannut loppua kesken turnauksen...  Äiti ja pikkuveli ovat muuten tämän perheen keilamestarit! Jos on liikkeellä aikuisten kesken, niin keilahallin yhteydessä on Kaatobaari, jossa voi istuskella rennolla meiningillä.  (kylpylän ja keilahallin kuvat lainattu netistä)

Ruskan aikaan Levillä voi vaeltaa tunturissa tai käydä verryttelemässä tanssijalkoja. Viime vuosina on tarjolla ollut myös monenlaisia konsertteja muuallakin kuin soittoravintoloissa. Syyskuun alkupuolella Levillä juostaan Ruskamaraton, joka vetää väkeä todella hyvin. Osa juoksee päivällä, osa juoksee iltamenoissa. Ruskamaratonin jälkeiset lenkkaritanssit ovat ihan legendaariset. Sinne on päästävä, vaikka sitten polvituki jalassa :D

Levitori on iso rypäs alppitaloja ja liikehuoneistoja ja sieltä löytyy mm. Sokos-hotelli. Levitori sijaitsee ihan Levin ytimessä eturinteen alla. Tuntuu ihan huimalta, että kuinka nopeasti tämä keskusta rakennettiin. Muutaman vuoden sisällä ilmestyivät kaikki alppitalot. Jos lomalla haluttaa shoppailla, niin sekin onnistuu sillä torilla on monenmoista kauppaa ja putiikkia. Me kolusimme lähinnä urheilukauppoja, sillä lasketteluvarusteita piti päivittää ja monesti tunturin liikkeissä on hieman erilaisempiakin tuotteita kuin kotiseudun liikkeissä. Torilla on myös monen monta syömäpaikkaa, eikä pitkä matka ole lähiravintoloihinkaan. Myllyn Äijän pippuripihvi ja poronkäristys saa minulta täydet pisteet, siellä on ihan pakko syödä joka lomalla. Muuten loma ei tunnu lomalta!

Meidän perhe on henkeen ja vereen mökki-ihmisiä, mutta tänä vuonna teimme poikkeuksen ja asuimme hiihtolomalla Sokos hotellissa Levitorilla. Eikä olla päätöstä kaduttu. Hotellissa asuminen on niiiiiin helppoa ihan näin äidinkin näkökulmasta. Petivaatteiden kanssa ei tarvitse värkkäillä ja saa syödä joka aamu valmiissa pöydässä, Jou! Autoa ei tarvittu ja se sai olla lämpimässä parkkihallissa loman ajan. Kävellen pääsee joka paikkaan ja jatkuvaa edestakaisin kyyditsemistä ei tarvita. Vanhin lapsemme on jo teini-iässä ja viettää päivänsä jo mielummin kavereiden kanssa. Hänenkin oli helppo "kotiutua" rinteestä ihan omin voimin. Hiihtolomaviikoilla Levillä on lähinnä perheitä, joten lapset uskaltaa päästää ihan huoletta liikkumaan keskenään keskustassa päivällä ja varhain illalla. Myöhemmän kevään riemulomaviikoilla on humalaisia liikkeellä enemmän ja silloin tuppaavat paikallisetkin pysymään kaukana keskustan riennoista... Hotellihuoneesta en viitsinyt kuvia ottaa, sen verran sotkuista on viiden hengen jäljiltä. Mutta hotellin Ilves-verhosta piti napata kuva, isännän ihmetellessä vieressä :) Hotellihuoneet ovat todella viihtyisiä ja palvelu hyvää, voin suositella.

Hups, tästähän tuli pitkä teksti. Otsikko meni siis mönkään! Paljon muutakin olisin Levistä voinut kirjoittaa, mutta jätetään nyt tähän, ettei aivan matkaoppaaksi mene :D Kevät on meillä täällä Lapissa kauneimmillaan, joten uskoisin, että ainakin yksi mutka tunturissa vielä ajellaan. Meillä on onneksemme 200 kilometrin säteellä useampikin tunturi ja muutama pienempi laskettelukeskus, joten laskettelusta saa nauttia useamminkin kuin vain lomilla.

Oikein mukavaa lauantaipäivää teille! Aurinko paistaa ja lenkille tekee mieli, see you soon!

-T-

6 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. Kiitti Johanna, ihana ottaa kuvia kun on valoisaa ja aurinkoista :) Nämäkin on muuten räpsitty ihan Iphonella...

   Poista
 2. Todella kauniita kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olispa aina tällaiset valot ja ennen kaikkea kelit! Haluttaa jo takaisin tunturiin.

   Poista
 3. Ihanat Levin kuvat! Tuttu tunturi :)
  Löysin blogiisi instan puolelta! Taidan jäädä lukijaksi :) Tervetuloa vastavierailulle tuoreeseen blogiini! Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levi on kyllä ihqu <3

   Tervetuloa tänne ja Instaan, minäpä tulen vastavierailulle ! Mukavaa viikonloppua myös sinulle :)

   Poista

Kiitos kun jätit kommentin !
Thanks for your comments !
Tack för din kommentar !

Kiitos kun jätit viestin! || Thanks for your comments!

 

IDIS & INTERIÖÖRI © All rights reserved · Theme by Blog Milk · Blogger