Sisustusteema : Käsityöläisyys

15.11.2016

Muistatteko kun kirjoittelin aiemmin syksyllä pienestä sisustusbloggaajaryhmästä, jossa jaamme ajatuksia ja vinkkejä liittyen bloggaamiseen ? Valkoisen Harmajan Suvi heitti ilmoille idean aina kuukausittain vaihtuvista teemapostauksista, joissa voimme pohtia aihetta omasta näkökulmastamme. Lokakuun teema oli minun käsialaani ja vuorossa on koontipostaukseni mukaan lähteneiden bloggaajien postauksista. Kuukauden teema kuului näin :
Talosta koti - blogin Lyde kirjoittaa näin : " Ihan ensimmäinen vastaus mikä tuli mieleen oli, että käsityöläisyys tarkoittaa samaa kuin minä. Tässä koin jopa pienen ahaa-elämyksen. Se on todella sitä syvintä minua. Sen päällä on arki ja elämäntilanne ja kaikki se mitä elämään kuuluu, mutta jos aivan vapaasti saisin päättää tekemisistäni, tekisin luultavasti kokopäiväisesti jotakin käsilläni. "

Lydeä voi todellakin kuvata luovaksi naiseksi, sillä niin monia ideoita on tällä naisella aina taskussaan. Kotiäitivuosina hän on opetellut järjestelmällisesti ns. naistentaitoja, kuten virkkausta, ompelua ja huovutusta. Hyvin ovat opit menneet perille, sillä oman käsityöläisaiheisen postauksen lomassa Lyde hurautti paidan pojalleen. Ei tarvitse miettiä mistä taidot ovat tulleet, sillä Lyde jatkaa: " Käsitöihin kuuluu myös mielessäni selkeänä sukupolvien ketju. Olen osa isompaa kokonaisuutta, jossa sukupolvi toisensa jälkeen on ollut taitavia ihmisiä täynnä. On käsityönopettajaa, kirvesmiestä ja muuten vain luovia ja taitavia tyyppejä minulla geeneissä. Kiitos siitä heille! "


( kuvat 2 ja 3 : Talosta koti -blogista )

Valkoisen Harmajan Suvi kirjoitti omassa postauksessaan näin : " En ole kovin taitava käsityöläinen mitä tulee kutomiseen tai virkkaamiseen. En siis ole mikään käsityöihminen, mutta se ei tarkoita sitä etteikö käsityöläisyys näkyisi meidän kodin sisustuksessa. Kodin sisustusta täydentää nimittäin muutamat käsintehdyt jutut siellä täällä. Tekijät ovat huomattavasti taitavampia kuin minä. " Suvin postauksen kuvia kaunistavat mm. äidin kirjoma tyyny ja  anopin kutoma viltti. Itse ihailen aina Suvin isän Juhani Melenderin upeita taideteoksia. 

"Arvostan käsityötaitoja suuresti ja minusta on aivan ihanaa, että olen saanut omaan kotiini läheisten itse valmistamia juttuja. Itse en nauti käsitöiden tekemisestä, mutta tykkään kyllä suunnitella. Yhdessä Mankun kanssa olemmekin jotain ideoitani toteuttaneetkin. " Moni varmasti muistaakin kaksikon toteutttamat terassisohvan ja -pöydän ja saunatuvan upean seinähyllykön. Itse en siis niele Suvin väitettä siitä, etteikö hänessä asuisi ripaus taitavaa käsityöläistä. Kyky suunnitella ja toteuttaa ideat vision mukaisesti vaativat taitoa. Onhan käsityöläisyys myös rohkeutta tarttua työkaluihin ja ruveta tekemään !


( kuvat 4 ja 5 : Valkoinen Harmaja -blogista )

Laura Sateenkaaria ja Serpentiiniä - blogista pohti ensi alkuun, ettei hänessä asu käsityöläinen. " Mun ensimmäinen ajatus teemaa pohtiessa oli - ei muuten näy missään, en ole. Aloin aivan alkuun pohtimaan sitä miten tahtoisin olla luovempi, maalata tauluja, kutoa omat mattoni ja neuloa päiväpeitteeni. Ihailen luovia ja aikaansaavia ihmisiä. "

Tarkempi pohdinta käänsi kuitenkin kelkan ihan päälaelleen. Tämä taitava nainenhan on käsityöläinen mitä suuremmissa määrin ! Itse olen seurannut Lauran kahden kodin projekteja jo pitkään. " Kesti hetken ennen, kuin pääsin kiinni ajatukseen, ettei käsityöläisyys todellakaan ole vain niitä perinteisiä käsitöitä. Siihenhän kuuluu ihan joka ikinen itse tehty asia: meidän tekemät remontit, mun vanhan kodin seinälle tekemä taulu, se siskon seinälle suunniteltu tapetti ja esimerkiksi kaikki kunnostamani huonekalut. Omaa blogiani selaillessani löysin myös postauksen, jossa olin listannut asioita, joita olen tehnyt omasta päästäni. Tässä vaiheessa jo alkoi ihan reippaasti hymyilyttää. Mä muuten taidankin olla vähän käsityöläinen. "Riikka Ex-minimalist - blogista toi kuukauden aiheeseen todella mielenkiintoisen näkökulman." Aloitan vähän aiheen sivusta, sillä olen ulkomailla asuessani kiinnittänyt huomiota erääseen seikkaan. Meille suomalaisille on aika itsestäänselvää, että kaikki osaavat ommella irronneen napin, päärmätä verhot, neuloa viimeistään pienen muistinvirkistyksen jälkeen sukat tai villapaidan ja tuunailla sitä sun tätä. Suomalainen koululaitos nimittäin tarjoaa kaikille oppilaille valmiudet tarttua vasaraan ja virkkuukoukkuun. Ihmettelen, miksei tätä upeaa seikkaa hehkuteta yhtä paljon kuin Pisa-testien tuloksia, sillä muualla kädentaitojen oppiminen riippuu usein täysin omasta lähipiiristä ja ympäristöstä! "

Riikan italialais-suomalainen perhe asuu Saksassa ja heidän perheessä ihmetystä on herättänyt se, että kädentaitojen opetus Saksassa on melko lapsenkengissä verrattuna Suomeen. Käsityötunteja on vähän ja materiaalejakin täytyy itse hankkia. Suomalaiset saavat siis olla ylpeitä taidoistaan, jotka opitaan jo pienestä pitäen koulun taidetunneilla. Riikan lapset osaavat kädentaitoja ja siitä on varmasti kiittäminen taitavaa äitiä, sillä tällä naisella on hallussa taito kuin taito.

" Vaikka en siis ole todellakaan käsityöläinen, on meillä kotona paljon omien kätteni jälkiä. Olen ommellut sängynpäätyjä, verhoja, pöytäliinoja ja tyynynpäällisiä. Viime talvena innostuin neulomaan paksua valkoista torkkupeittoa ja nyt muutama lankakerä odottaa muodonmuutosta tyynynpäälliseksi. Käsitöiden lisäksi kunnostan huonekaluja, maalaan seiniä ja muitakin pintoja, uusin tarvittaessa silikonisaumoja, leivon ja asettelen kukkia maljakoihin. Tuntuisi ihan hassulta ostaa aina kaikki valmiina ja uutena kaupasta, niin syvällä itse tekemisen perinne minussa on. "


( kuvat 8 ja 9 : Ex-minimalist -blogista )

Mitä käsityöläisyys sitten merkitsee minulle itselleni ?  Se merkitsee todella paljon. Olen syntynyt perheeseen, jossa on aina ja iänkaiken tehty käsillä paljon asioita. Isäni on metallimies, jonka käsissä ovat taipuneet raudat ja pellit. Hän on osannut korjata kaiken maan ja taivaan välillä. Isän kättenjälkiä on ympäri lapsuuskotiani; talo on itse rakennettu, pihan rauta-aita on isän omaa muotoilua ja hyllyjä koristavat niin tinaveistokset, kuin puusta veistetyt hahmotkin. Isä on opettanut korukivien hiontaa kansalaisopistossa, metallitöitä ammattiopistossa jne. Hän on entisöinyt / rakentanut vanhoja autoja ja moottoripyöriä. Lapseni ovat kaikki nukkuneet Äijä-vaarin tekemässä kehdossa ja sängyissä. Kaikki lapset ja lapsenlapset ovat saaneet syntymäpäivälahjoiksi itse tehtyjä huonekaluja, koruja, tauluja ja veistoksia. Äidin käsissä ovat valmistuneet sadat villasukat, lukuisat vaatteet ja vauvan nutut. Lapsuuskodin liinat ovat kaikki äidin tekemiä. Niitä löytyy monilla eri tekniikoilla tehtyinä ja äidin posliininmaalaustöitä on valtava määrä. Seinillä on ristipistotauluja, raanuja ja ryijyjä. Äitini on aina kannustanut minua käsitöihin ja ostanut materiaaleja. Vaikka aina ei ole tekeleet onnistuneetkaan, niin aina minua kannustettiin kokeilemaan uudestaan.

Myös vanhempani ovat kotoisin käsityöläisperheistä. Oma Äijäni on valmistanut minulle mm. puukirstun, jossa lapsuuden kalleimmat aarteet ovat säilyneet läpi vuosikymmenten. Mummon kirjomat liinat kuuluvat juhlapäivien kattauksiin ja onpa minulla vieläkin hengissä pari mummon ompelemaa pellavalakanaa, joihin on kirjailtu nimikirjaimeni. Isän puolen Pappani on ollut taitava veistäjä. Hänen itse veistämänsä sukset ovat nekin varmassa tallessa lapsuuskodissani.
Ensi alkuun postausta miettiessäni ajattelin, että osaan ommella ja askarrella. Kunnes huomasin, että olenhan itsekin tehnyt käsilläni vaikka mitä muutakin. Olen kulkenut vuosia posliininmaalauskursseilla, hopeatyökurssilla, hopeakorukurssilla, verhoillut ja höylännyt puuta kylän papparaisten seurana vanhalla koululla, jossa puutyökerhot kokoontuivat. Nuorena piirsin ja maalasin ja näitä harrastuksia olen jatkanut nyt viime aikoina. Voi kuinka terapeuttisia harrastuksia ne ovatkaan ! Omien lasteni kanssa olen askarrellut aina ja olen aina pitänyt myös huolen, että askartelumateriaaleja löytyy kotoamme. Olen ylpeänä katsonut kuinka lapsillani on myös halu käsillä tekemiseen. Kaipa nämä halut kulkevat vähän DNA.ssakin. Myös sisareni lapset ovat taiteellisia. Kummipoikieni Villen ja Jonnen taidetta voit ihastella postauksesta " Ihan huippua taidetta " ( klik ). Onnekseni olen löytänyt myös käsillä tekevän miehen. Hänen kanssaan olemme remontoineet, nikkaroineet ja rakentaneet oman kotimme.

Kotiimme olen hankkinut paljonkin käsityöläisten tekemiä juttuja ja olen itse ommellut paljon verhoja, tyynynpäällisiä ja sekä vaatteita lapsilleni. Monta haavetta on vielä toteuttamatta ja taitoa opettelematta. On oikeastaan aika ihanaa, kun löytää aina uudelleen ja uudelleen uusia juttuja mitä haluaa kokeilla. Pari kurssia onkin jo katsottuna valmiiksi. Ja muutama joululahjaidis olisi työlistalla. Ainakin näitä kuvissa esiintyviä hopeakoruja haluan valmistaa vielä monella eri tekniikalla lisää.


Oletko sinä käsityöläinen ? Tai mitä kädentaitoja haluaisit oppia ? Kerro ihmeessä, sillä tiedä vaikka saisimme kaikki kipinän uuden harrastuksen aloittamiseen !


Täältä pääset suorinta tietä katsomaan muiden haasteeseen lähteneiden bloggareiden postauksia aiheesta :

Talosta koti : Ajatuksia ompelukoneen ääreltä  
Valkoinen Harmaja :  Näkökulma käsityöläisyyteen
Sateenkaaria ja Serpentiiniä : Uusi identiteetti 
Ex-minimalist : Käsillä tehtyä

Mukavaa tiistai-iltaa <3

/ Tanja


 ( Postaukseen lainattu kuvia bloggaajien luvalla )

12 kommenttia :

 1. Kiitos kivasta koosteesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä <3 Tätä oli kiva tehdä. Innolla jo seuraavaa haastetta mietin, heittihän Kerttu ilmoille ajankohtaisen aiheen :)

   Poista
 2. Voi kyllä tunnustan olevani!!Rakastan tehdä käsilläni kaikkea mahdollista. Neulon, virkkaan, ompelen, huovutan, askartelen mm.luonnonmateriaaleista, olen käynyt 4 vuotta keramiikkatyökursseja, valmistanut paperia, posliininmaalauskursseja myös neljä vuotta ja maalannut vuosia silkkiä. Niin ja aina minulla on joku tekele menossa:) Blogissa niitä myös vilisee: http://www.kristallikimara.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsityöläisyys on vieläpä ihan Pop juttukin nykyään ja hyvä niin :) Ei voi tarpeeksi arvostaa käsillä tehtyä !

   Poista
 3. Olipa hauska postaus! Taitaa aika monessa suomalaisessa naisessa asua pieni käsityöläinen (tai ainakin piilo-selainen). Kiitos lienee koulukässän ja pitkien perinteiden. Mnäkin kuulun käsityöläisiin, lähinnä sukkapuikot käsissä syntyy tuotoksia. Osaan kyllä ommellakin, ompelukone tosin on ollut pölyyntymässä kaapissa jo kolmisen vuotta. Kai tämäkin on perittyä, isä nikkaroi kaikenlaista (puusta) ja äitikin tarttui kutimiin silloin tällöin. Mummot ne vasta käsityöläisiä olivatkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saadaan olla ylpeitä taidoistamme, ei voi ainakaan uusavuttomaksi haukkua meitä:D Taidan tilata sulta sukat kun en itse meinaa ehtiä kutomaan...työt haittaa harrastuksia , dämmit :(

   Poista
 4. Nää teemapostaukset on ollut kivoja lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappaa haaste ja kirjoita itsekin tästä aiheesta !

   Poista
 5. Kyllä voin sanoa olevani käsityöläinen. On tullut tehtyä jos jonkinlaista juttua. Kutonu, ommellu, askarrellu, posliinia maalannu, hopeaa takonu, huonekaluja puusta tehnyt kotiin ja vähän muillekkin, joskus virkannutkin, ristipisto ja kanavatöitä, tässä mikä tulee heti mieleen. Kiva postaus ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja näitä kaikkia tuotoksia olemme saaneet ihailla sinun blogissasi <3 Nappaa sieki haaste ja kirjoita aiheesta omasta näkökulmasta !

   Poista
 6. Olipa ihana lukea sun taustaa! Miten monipuolisia osaajia koko perhe <3 Varmasti kulkee osa geeneissä - meillä muuten äiti ompeli kaikki meidän vaatteet, kun oltiin pieniä ja mä käytän Tyynelässä aina oversize- villapaitaa, jonka äiti on joskus kasarin ja ysärin taitteessa itselleen neulonut.

  Kiitos tästä teemasta. Oli mieleinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Laura <3 Unohdin kirjoittaa postaukseen, että minun mummo kutoi samalla kun otti tirsat keinutuolissa !!! Taida lisätä tekstiin sen...Mummot on ihan best käsityöläisiä <3

   Poista

Kiitos kun jätit kommentin !
Thanks for your comments !
Tack för din kommentar !

Kiitos kun jätit viestin! || Thanks for your comments!

 

IDIS & INTERIÖÖRI © All rights reserved · Theme by Blog Milk · Blogger