Testissä maali kemikaaliyliherkkyydestä kärsiville

6.9.2017

Yhteistyössä Coloria Oy:n kanssaRuokailutilastamme on muotoutunut varsinainen kodin hermokeskus, jossa tapahtuu aamusta iltaan. Aamupalat, välipalat, läksyt, päivän lehtien luku, yhteinen päivällinen, äidin työ/opiskelujutut, iltapala sekä bloggailu ja monet muut touhut. Ruokailutilasta alkoi myös operaatiomme "Hyvästi valkoiset seinät". Niin vaan kävi, että vaikka kuinka olen valkoisen ystävä, niin seinät rupesivat huutamaan jotain sävyjä pintaansa. Yhä useammin löysin itseni ihastelemasta maalikaupan värilastuja ja sisustusmaailman lukuisia trendikkäitä sävyjä. Kokovalkoisen aika tuntuu olevan ohi meilläkin. Tai no onhan makkari ja lastenhuoneet saanet tummempia sävyjä pintaansa jo aiemmin, mutta muut kotimme seinät ovat olleet pääosin valkoisia.

Meidän perhe altistui edellisessä asunnossamme homeelle ja siitä lähtien on kaikille perheenjäsenille jäänyt jonkin tasoinen yliherkkyys kemikaaleille ja muille sisäilman haitallisille aineille. Itselleni jopa siinä määrin, että pelkkä käyskentely vaikkapa marketin kemppariosaston ohitse voi laukaista migreenin tai vähintään huonon olon. Remppaamista ja maalaamista harrastavalle maalitkin ovat olleet ongelma ja usein omatkin maalausurakat ovat päättyneet päänsärkyyn. Sisäilmaongelmat tuntuvat vain pahenevan ja yliherkkyyksistä kärsivien ja allergisten määrä tulee valitettavasti vain lisääntymään. Työssäni olen nähnyt niin paljon sisäilmaongelmia, että olen pian jo allerginen kaikelle aiheen ympärillä pyörivälle uutisoinnillekin.

Olinkin hyvin iloinen, kun sain yhteistyössä Coloria Oy:n kanssa testiin heidän melko uuden tuotesarjan Sensitive Forten ( klik ). Se on ensimmäinen ja ainoa kotimainen vesiohenteinen maali, joka on valmistettu täysin ilman säilöntäaineita. Lisäksi se on hajuton ja VOC-vapaa. VOC tarkoittaa orgaanisia haihtuvia yhdisteitä, joiden päästölähteitä ovat muun muassa monet rakennus- ja sisustusmateriaalit, pesuaineet ja useimmiten juuri vaaralliset mikrobikasvustot.  Maalisarjan kehitystyö on tehty yhdessä LoadedPro -sisäilma-asiantuntijoiden kanssa. Forte Sensitive -tuotesarjaan kuuluvat pohjamaali ja puolihimmeä seinämaali. Yhdessä nämä kaksi muodostavat käsittely-yhdistelmän, jossa pohjamaali ensin sulkee alustasta sisäilmaan haihtuvat epäpuhtaudet ja haitalliset yhdisteet. Sarjan maalit soveltuvat käytettäviksi sekä uusille, että aiemmin erilaisilla maaleilla ja pinnoitteilla käsitellyille seinä- ja kattopinnoille kaikissa asuintiloissa sekä julkisissa tiloissa. Hyvä juttu on myös se, että ne voidaan sävyttää monien erien värikarttojen vaaleisiin sävyihin.


Maalausurakka olikin oikea testitilanne, sillä muu perhe touhuili omiaan samassa tilassa minun maalatessa ruokailutilaa ja myös osaa keittiön seinistä. Voin kyllä todella suositella Sensitive Fortea, sillä kukaan ei saanut mitään oireita, eikä normaalisti ilmaan jäävää maalinhajua haistanut kukaan. Maali oli myös helposti levittyvää ja pinnasta tuli liki himmeän maalin näköinen ja tuntoinen, vaikka kyseessä on puolihimmeä seinämaali. 

Kovin radikaalia väri-iloittelua emme ruokailutilassa tehneet, vaan väriksi valikoitui Tikkurilan Kaoliini. Sävy erottuu kivasti listoista ja valon vaihtelun mukaan siinä voi nähdä jopa hennon vaaleanvihreän vivahteen. Tilan tunnelma muuttui mielestämme heti ja mustat tuolitkaan eivät tunnu enään niin kovalta kontrastilta kuin valkoisten seinien kanssa. Aurinkoisella säällä kuvattuna seinät eivät näytä kovinkaan paljoa muuttuneen, mutta itse tässä istuessani huomaan eron selvästi. 
Onko sielläkin hurmaannuttu värien paluusta sisustukseen ?  Täällä ainakin maalisuti on heilunut ja tulee heilumaan vielä useassa tilassa. Maalaaminen on niin helppo ja edullinen tapa muuttaa kodin tunnelmaa. Ja vieläpä nyt, kun ei tarvitse haistella maalin hajuja. Kiitos Coloria erittäin mieluisasta yhteistyöstä <3


/ Tanja


* maalit saatu *

10 kommenttia :

 1. Itse kärsin samasta ongelmasta. Maaleista saan helposti migreenin tai pahan päänsäryn juuri tuosta syystä. Hyvä että asiaan vihdoin kiinnitetään huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Se ei ole mikään pieni vaiva. Viimeksi viime viikolla sain migreenin kun kävelin kemppariosaston ohi...

   Poista
 2. WAU! Aivan ihana tunnelma teidän ruokailutilassa! Ja toi valaisin <3

  VastaaPoista
 3. On hurmaannuttu! Valkoiset seinät on jo mennyttä ja nyt olisi kiva saada jotain muuta väriä. Meillä haasteen tekee huonekorkeus sekä yhtenäinentila. Ei ole selkeää rajaa mistä huone vaihtuu. Ja, tämä tuo omaa murhetta/hidastetta maalaamisen aloittamiseen. Mutta, kyllä tämä urakka lähiaikoina toteutetaan.
  Niin, ja oli kiva kuulla tästä Colorian maalista. Ehkä meilläkin valitaan ko tuleviin maalauksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että jollakin muullakin maalaushommia meneillään! Tätä maalia voin kyllä suositella lämmöllä. Omat oireeni kaikille kemikaaleille ovat pahentuneet rajusti viimeisen vuoden aikana, kun altistuin homeelle työpaikalla. Ei sitä halua kärsiä enää maalin takia ainakaan.

   Poista
 4. Voi että mutta teillä on kyllä nättiä <3. Ihan tässä itsekin rauhoittuu, kun katselee kuvia.

  Meillähän siis on liki kaikki seinät suoraan helv....istä elikkäs lasikuitutapettia. Grrrrr. Olis muumakin valittu sana sanottavana moisen tuotten kehittäjälle. Ja juu, ollaan sekä ylitasoitettu että käytetty lasikuitutapetin peittotapettia, ja molemmat menetelmät on ihan yhtä työläitä, eikä lopputulos ole siltikään hyvä, kun kuviot aina jossain valossa silti sihtaa läpi. Mutta siis juu. Tätähän ei kysytty :).

  Sensijaan vastauksena sun kysymykseen sanon, että viimeksi eilen istuin ruokapöydän ääressä ja tuijottelin taas kerran meidän keittiön seiniä ja mietin, että haluaisin maalata niihin jonkun vihertävän sävyn. Homman aloitusta vaan henkisesti haittaa se, että ei ole yhtään ainutta ehjää seinää, vaan kaikissa on joko ikkuna- tai oviaukko tai molemmat. tai vaihtoehtoisesti kaappeja niin, että mitään ei pääse maalaamaan kunnolla ja riittävän helposti. Voi siis olla, että jää siihen samaan sarjaan kuin niin moni muukin mun projekti eli ikuisesti aloittamista vaille valmis :).

  PS. Eilen jouduin poistumaan Jyskin myymälästä aika äkkiä, kun alkoi kurkkua kuristaa ihan tosissaan. Veikkaan, että johtui lastulevykalusteiden ja mattojen pohjien formaldehydistä. Ei kiva.

  Sori puheripulista ja terkkujaaaaaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kohteliaisuudesta Annika <3

   Olen samaa mieltä, että kuka perhana ne lasikuitutapetit keksi. Teidän täytyy varmaan laittaa ne ohuet levyt seinään mistä kirjoittelin aiemmin tänä vuonna. Sillä niistä tapeteista pääsee. Nyt vaan teet työlistan ja jätät sen isännän löydettäväksi köökin pöydälle ( ruokalautasen viereen, että varmasti huomaa! ).

   Juuri nuo hankalat seinät ja julmetut teippausurakat yrittää tappaa kaiken alkuinnostuksen. Monestihan se itse maalaaminen on se helpoin juttu!

   Mie sain viime viikolla migreenin, kun kävelin kemppariosaston ohi ja joku herra oli suihkutellut jotain partavettä tyyliin "more is good". Eli ei aina tarvitse isoa ärstytystä, että oireet ilmaantuu. Epistä!

   Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 5. Teidän ruokailutila on niin tunnelmallinen ja upea valaisin! Ihanaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Heini kivasta kommentista <3

   Valaisin on ihan nappi tähän tilaan ja käytössä todella hyvä!

   Poista

Kiitos kun jätit kommentin !
Thanks for your comments !
Tack för din kommentar !

Kiitos kun jätit viestin! || Thanks for your comments!

 

IDIS & INTERIÖÖRI © All rights reserved · Theme by Blog Milk · Blogger